Kouluhaaste 2020

Haastamme kaikki suomen koulut osallistumaan pölyttäjäpysäkkien toteuttamiseen ja seurantaan. Näin koulut saavat arvokkaan oppimisympäristön ja parantavat samalla oppilaiden ja kouluhenkilökunnan viihtyisyyttä.

Näin se toimii

1. Vuonna 2020
  • päätämme osallistua ja lähteä tekemään kouluympäristöstämme viihtyisämpää sekä pölyttäjille, että meille koulun väelle!
  • perustamme pölyttäjäpysäkkejä, istutamme kukkia ja kunnostamme kukkapenkkejä! Vinkkejä pölyttäjäpysäkin perustamiseen saa täältä.
  • pölyttäjäpysäkkejä voi perustaa koko koulun yhteisenä hankkeena tai sitten luokat voivat tehdä omia pysäkkejään. Jos koululle tulee useita pysäkkejä, niin kokeilkaa mahdollisuuksien puitteissa erilaisia kasveja ja kasvupaikkoja. Kilpailussa hauskat ja omaperäiset pysäkit pärjäävät…
  • pyrkikää järjestämään pysäkkien kastelu kesän aikana. Kasteluvuoroja voi ottaa esimerkiksi luokkien vanhemmat tai isommat oppilaatkin. Pysäkkien läheisyyteen voi kesäksi järjestää esim sadevedenkeräyspisteitä, josta vettä saa helposti kesän aikana.
  • syksyllä pysäkkejä voi suunnitella ja toteuttaa ensi kevättä ajatellen. Kasvakoot kevään ensi kukat juuri teidän pölyttäjäpysäkeillä!
2. Koulujen käynnistyessä syksyllä 2020
  • seuraamme pölyttäjäpysäkkiemme ja niillä viihtyvien hyönteisten elämää
  • tunnistamme pölyttäjäpysäkkiemme kasveja sekä niillä viihtyviä pölyttäjiä, ja muita hyönteisiä
  • piirrämme, maalaamme ja valokuvaamme pölyttäjäpysäkkiemme kasveja ja hyönteisiä.
  • jaamme havaintoja muiden haasteeseen osallistuneiden kesken sosiaalisessa mediassa tunnisteella #pölyttäjähaaste #kukkivatkoulut #omankoulunnimi #pölyttäjäpysäkki #pölyttäjäpolut
Kilpailuun tarjotuista piirustuksista, maalauksista ja valokuvista kootaan näyttely Jyväskylän kaupunginkirjastolle lokakuussa 2020!

Muuta puuhaa pölyttäjäpysäkkien äärellä


Tunnistustehtävä

Pölyttäjäpysäkit tarjoavat opittavaa ja ihmeteltävää kevääksi, kesäksi ja syksyksi.
Kuinka monta eri hyönteis- ja kasvilajia teidän pölyttäjäpysäkeiltä löytyykään? Mitkä pölyttäjät viihtyvät missäkin kasveissa?

Tästä voi tulostaa luokalle tai ryhmälle A4-kokoisia listoja, joilla voi seurata hyönteisiä pölyttäjäpysäkeillänne.


Kukkivat kouluympäristöt

Pölyttäjäpysäkkien avulla lähdemme yhdessä luomaan viihtyisiä ja kauniita oppimisympäristöjä kaikille Suomen kouluille. Parhaat oppimisympäristöt tehdään itse suunnittelemalla, osallistumalla ja luomalla.

Oman koulun pölyttäjäpysäkkejä voi jakaa muidenkin iloksi hästägeillä #pölyttäjäpysäkit #pölyttäjäpolut #kukkivatkoulut #omankoulunnimi


Pölyttäjäpysäkkien rakentaminen on yksi helppo tapa lähteä liikkeelle kohden parempaa huomista!

Oman kouluympäristön parantaminen ja luonnon monimuotoisuuden lisääminen yhdessä kouluyhteisön aikuisten sekä vanhempien kanssa toimii erinomaisena keinona vaikuttaa lasten ja nuorten ilmastoahdistukseen. Vuoden 2019 lopulla 500 suomalaista psykologia ja lääkäriä allekirjoitti vetoomuksen, jossa kehotettiin aikuisia tekemään ilmastotekoja yhdessä lasten ja nuorten kanssa. Pölyttäjäpysäkkien rakentaminen on yksi helppo tapa lähteä liikkeelle kohden parempaa huomista.

Voit myös tulostaa Kouluhaaste-julisteen alta ja jakaa sitä lähiympäristöstäsi. Tai sitten voit tallentaa julisteen koneellesi ja lähettää sitä esimerkiksi sähköpostilla eteenpäin.


Yhteistyössä

%d bloggers like this: